ITP طرح بازرسی و آزمایش بیانگر Inspection and Test Plan است و یکی از مهمترین مدارک مهندسی در پروژه ها می باشد که متناسب با مشخصات فنی، نقشه ها و تفاهم نامه میان کارفرما و پیمانکار تهیه میشود.
آنچه استاندارد می گوید این است که شما باید بازرسی مورد نیاز پروژه را برنامه ریزی کنید که چه زمانی و چه چیزی و چطوری بازرسی شوند.
چنانچه ITP به طور دقیق برنامه ریزی شده باشد و اجرا شود، یک خروجی سازگار را تضمین می کند.
مواردی که در ITP طرح بازرسی و آزمایش ذکر می شوند :
در ITP فعالیتهای بازرسی و مسئولیت های نقاط بازرسی برای سازمان های مختلف از جمله پیمانکار جزء(SUBCONTRACTOR)، پیمانکار اصلی(GENERAL CONTRACTOR) ،سازمان شخص ثالث (TPA) و کارفرما (OWNER) مشخص شده است.
همچنین در ITP استانداردهای مورد استفاده در پروژه و محدوه های بازرسی و نقاط توقف ( نقاطی از پروژه که لازم است کار متوقف شده تا بازرسی انجام شده و بعد از بازرسی پروژه ادامه یابد) را معرفی می کند.
مهمترین نقاط بازرسی(Inspection Test Point) در ITP :
H (Hold Point) : سطحی از بازرسی است که بازرس کارفرما (خریدار) باید مطابق با RFI (Request For Inspection) جهت بازرسی دعوت شود.
تا زمانی که بازرس کارفرما (خریدار) حضور نیابد و بازرسی صورت نگرفته باشد ادامه مرحله بعدی فعالیت برای پیمانکار (سازنده) مجاز نمی باشد.
در واقع دعوت و حضور بازرس کارفرما (خریدار) جهت بازرسی فعالیت ضروری می باشد و در صورت عدم حضور بازرس کارفرما (خریدار) آن فعالیت برای پیمانکار (سازنده) تایید نمی شود.
W(Witness) : سطحی از بازرسی است که بازرس کارفرما (خریدار) باید مطابق با RFI (Request For Inspection) جهت بازرسی دعوت شود و چنانچه بازرس کارفرما (خریدار) طبق زمان مشخص شده در RFI حضور نیابد ادامه مرحله بعدی فعالیت برای پیمانکار (سازنده) مجاز می باشد.
Hold Point از اهمیت و حساسیت ویژه ای برخوردار است ولی در Witness Point چنانچه بازرس به دلایلی حضور نیابد پیمانکار (سازنده) می تواند به فعالیت خود ادامه دهد.
چگونگی تهیه ITP طرح بازرسی و آزمایش
به طور کلی، ITP باید مجموعه ای از عملیات را دنبال کند و به وضوح تعریف کند که چه کسی مسئول تأیید هر بازرسی است.
ابتدا مشخص می شود که چه زمانی لازم است بازرسی انجام شود و بعد از آن ، برای هر نقطه بازرسی دقیقا مشخص شود چه چیزی باید بررسی شود و بازرسی انجام شده تائید یا رد شود ( براساس استاندارد رد یا تائید می شوند).
برای دانلود استاندارد ASQC-E2-96-Guide-for-inspection-Planning (راهنمای تهیه ITP) میتوانید اینجا کلیک کنید
سلام مهندس دولت شاه
ممنون از مقاله مفیدتون . اگه مقدوره یک نمونه ITPمربوط به پروژه های اجرایی داخل کشور برام ایمیل کنید.
ممنون از وقتی که میذارین.
سپاس از شما بابت مطالعه مطالب سایت.
در اسرع وقت به ایمیل شما ارسال میشه.
با سلام خدمت جناب مهندس دولت شاه
تشکر و قدردانی میکنم از شما بابت اطلاع رسانی و ارائه مقالات مفید.
سلام و تشکر از زمانی که برای مطالعه مطالب سایت گذاشتید.
سلام جناب مهندس.
ممنون بابت اطلاعات مفیدتون و اگه امکان داره یک نمونه از ITP طراحی شده برای پروژه های داخلی رو برام ارسال بفرمایید. و هم اینکه دوره آموزشی در رابطه با QCP و ITP کجا وجود داره؟
با تشکر
با تشکر از مطلب مفیدتون
درباره تفاوت ITP و QCP مطلبی دارید؟
با سلام و تشکر از مطالعه مطالب سایت و محبت شما
هر دو هدف طرح کنترل کیفیت (QCP) و طرح تست بازرسی (ITP) برای کنترل کیفیت کار در ساخت و ساز، صنایع و یا هر محیط دیگر که در آن مورد استفاده قرار می گیرد. این، ابزار قدرتمند کیفیتی است که اگر به صورت موثر و مناسب اجرا شود به کیفیت ساخت و ساز مورد نظر پروژه منجر شود.
QCP – استفاده مورد نظر از این می تواند گمراه کننده باشد، اما در استفاده و کاربرد بسیار ساده است. QCP ها به طور کلی برای کنترل کیفیت فرایند، محصول، تجهیزات و افراد و غیره استفاده می شود. استفاده از QCP ها در اصل برای محصول نهایی طراحی شده است.
ITP- استفاده مورد نظر از این موارد عمدتا برای بررسی و تشخیص هر گونه عدم انطباق بالقوه بر روی تجهیزات و … می باشد. استفاده و کاربرد ITP در نهایت برای مواد و تجهیزات ورودی قبل از محصول نهایی طراحی شده است.